Karácsonyi linzer, málnalekvárral |
Karácsonyfa Brownie, mandulával |
Házi tejszelet |
Raffaello :) |
Kakaós tallérok |
Ehető ajándék |
Hópihék (linzerből és marcipánból) |
Boldog Karácsonyt! :) |
Több embernek dupla adagot! :)
Egy házi keksz receptet osztok most meg veletek, nálunk annyira népszerű, hogy mindig dupla adagot kell készítenem, hogy jusson mindenkinek jóllakásig...
Lekváros tallérok
Elkészítés 6O perc, 22 darabhoz:
Keverjünk habosra 8 dkg puha vajat 6 dkg porcukorral, majd egyenként adjunk hozzá két tojást. Fokozatosan keverjünk bele 8 dkg lisztet, egy evőkanál kakaóport, és két evőkanál kukoricalisztet.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és tegyünk 2-2,5 cm-es halmokat, egymástól 3-4 cm távolságra.
Tegyük 18O fokos sütőbe, és süssük 8-1O percig.
Ha kihűltek, óvatosan szedjük le őket a sütőpapírról, és ragasszuk össze kettesével málna (vagy ízlés szerinti lekvárral, esetleg mogyorókrémmel) lekvárral.
És íme néhány könnyű és finom süti, recepttel együtt.
Karamelles kehely:
Hozzávalók: 2 banán, 1 csomag csokis keksz, karamellszósz, 2 dl tejszín, 2 cs. vaníliás cukor, 1 evőkanál kakaó (cukrozott), fél dl Transilvanicum likőr.(vagy bármilyen karamellizált likőrt).
Elkészítés: A karamellt serpenyőben megolvasztjuk, az egyik banánt felkarikázzuk, és a karamellbe forgatjuk (kb. 2-3 perc), kicsit hagyjuk hűlni, és felöntjük a likőrrel.
Közben a tejszínt a vaníliás cukorral felverjük. A kekszet apróra törjük
Üvegkelyhekbe rakjuk a következő sorrendben: alsó réteg: karamelles-likőrös banán, tejszínhab, keksz, kakaó, banánkarikák, tejszínhab, és díszítésként újra karamelles banán. A tetejére mintegy koronaként egy darab toffefee-t teszünk. :)
A csomagok Narancsos kekszrudat, csokival bevont karikát, csokis félholdat és pepitalinzert rejtenek. Mikulási ajándéknak készültek.
Narancsos kekszrúd:
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz): 35 dkg puha vaj, 12,5 dkg cukor, 45 dkg liszt, csipet só, fél tk. reszelt narancshéj, 5 dkg étbevonó.
Elkészítés: A vajat krémesre keverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a sóval elvegyített lisztet és narancshéjat. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük.
A tésztát 5-8 mm vastagságúra nyújtjuk, és 7x2 cm csíkokra vágjuk. A csíkokat egymástól 1-2 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. 175 fokon, tepsinként kb. 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Közben a bevonót forró vízfürdőben megolvasztjuk, és a sütikre csurgatjuk, bármilyen mintában.
Csokival bevont karika:
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 20 dkg liszt, 10 dkg fehér étcsoki a díszítéshez, fél dl habtejszín, ízlés szerint ételszínező.
Elkészítés: A vajat a vaníliás cukorral és porcukorral krémesre keverjük, majd beledolgozzuk a tojást meg a lisztet. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és két, sütőpapírral bélelt tepsibe 5-6 cm átmérőjű karikát nyomunk belőle. Fél órát a hűtőben pihentetjük.
Hűtés után előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd rácson hűlni hagyjuk.
A csokit forró vízfürdőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a habtejszínt, együtt óvatosan melegítjük, míg a csoki el nem olvad, de ne fusson ki, majd kicsit hűlni hagyjuk. Ha már kicsit hűlt, ételszínezővel kedvünkre színezhetjük és megkenjük vele a karikákat, majd száradni hagyjuk.
Házi tejszelet:
Hozzávalók: 10dkg étkezési keményítő, 3 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, 8 dkg cukor, 3 tojás, 5 dkg liszt, 2 dkg kakaópor, 1 tk. sütőpor, 2 dl habtejszín, 1 cs. habfixáló.
Elkészítés: Keverjünk csomómentesre 5 dkg étkezési keményítőt, 0,5 dl tejben. A többi tejet forraljuk fel a vaníliás cukorral, és folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a keményítős tejet. Ismét forraljuk fel, főzzük pár percig, majd fedjük le és hagyjuk kihűlni.
Válasszuk szét a tojásokat. Verjünk habot a fehérjékből, adjuk hozzá a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját. Keverjük össze a lisztet 5 dkg étkezési keményítővel, a kakaóval és a sütőporral, és óvatosan forgassuk a tojásos keverékbe. Töltsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 200 fokon 10-15 percig.
Miután a süteményünk kihűlt, vágjuk vízszintesen félbe, majd téglalapokra. Verjünk kemény habot a tejszínből és a habfixálóból, és forgassuk bele a keményítős krémbe. Kenjük meg vele a téglalapokat és borítsuk össze őket, majd jól, kb. 2 órán át hűtsük le.
Nagyon finom és kiadós, nem mellesleg pedig tényleg hasonlít a bolti változatára.
Joghurttorta
Lekváros kuglóf:
Hozzávalók: 30dkg liszt, 17,5dkg cukor, 2 tk. sütőpor, csipet só, 2 tojás, 15dkg puha vaj, 1,75 dl tej, és vaj vagy papír a formához. (Ha pedig barnát akarunk, 2 kanál kakaópor).
Elkészítés: A lisztet, a cukrot, sót, (kakaóport) keverőtálban elvegyítjük, a sütőporral együtt.
Egy másik tálban alaposan kikeverjük a tojásokat, a vajat (én mikróban meg szoktam olvasztani előre) és a tejet, majd gyorsan beleforgatjuk a lisztes keveréket.
A tészta felét a kikent formába töltjük, megkenjük ízlés szerint lekvárral, majd a másik felét is rátöltjük a tésztának. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
TIPP: Lekvár helyett friss gyümölcsöt is tehetünk, ha van.
Dominó:
Hozzávalók: 15dkg cukor, 2 tojás, 3 evőkanál méz, 1 szelet reszelt étcsokoládé, 20dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál citromlé, 15-20dkg porcukor. A díszítéshez: 3-4 szelet étcsokoládé.
Elkészítés: A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, majd belecsorgatjuk a felmelegített mézet. Belereszeljük a csokit, majd a sütőporos lisztet is. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük, és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a tetejét bevonjuk fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy sima, tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Vékonyan a tészta tetejére kenjük. Mikor megszáradt, vízbe mártott késsel felszeleteljük dominó nagyságú szeletekre. Gőz fölött megolvasztott csokival "kipettyezzük" a dominókat.
Egzotikus néger szelet:
Ennek a sütinek is a fent leírt kavart tészta az alapja, csak egzotikus gyümölcsökkel töltöttem meg, és négyzet alakú tepsiben sütöttem. Illetve az alatta levő képnél pedig a tetejére alma került. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése