Lassan érkezik a málna szezon, mndjuk tényleg lassan... de ideje felkészülni, és majd elkésziteni ezt a csodás sütit, az egész család imádni fogja:
Málnalekváros mandulás pite
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg darált
mandula, 10 dkg cukor, 2 tojássárgája, és még egy a tetejére, 1-2 e.k.
tejföl, 1 üveg málna lekvár, csipet só.
Elkészités:
1.
A
lisztet a vajjal elmorzsoljuk, gyorsan összegyúrjuk a mandulával, a cukorral és
a két tojássárgájával, egy csipet sóval,
és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. Hideg helyen pihentetjük
kicsit.
2.
Pihentetés
után két részre osszuk egyharmad-kézharmad arányban, és a nagyobbik felét
lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a kivajazott vagy
sütőpapirozott tepsit. Ügyeljünk, hogy legyen jó kis pereme is. Vastagon
megkenjük a lekvárral.
3.
A
tészta kisebbik felét is kinyújtjuk, és derelyevágóval csikokra vágjuk, majd
rács alakban ráfektetjük a sütemény tetejére. Megkenjük a tojássárgjával (ehhez
ha van, adhatunk egy kiskanálnyi sűritett tejet is, sokkal fényesebb és
finomabb tőle), majd előmelegitett sütőben szép pirosra sütjük.
Felvágni csak langyosan vagy hidegen ajánlott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése