Ide gyűjtött receptek kerülnek, amelyeket hamarosan kipróbálok és kommentálom is.. :)
COCA COLA TORTA
2008.01.28
Nigella Lawson receptjéből kiindulva
Hozzávalók (22-24 cm-es tortaformához):A tortához: 2 és fél dl Coca Cola, 1 dl tej, 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 10 dkg barnacukor, 10 dkg kristálycukor, 3 közepes tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 35 dkg liszt, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor (a kakaópor keserűségétől, töménységétől függ, hogy mennyi), 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 dkg tejcsokoládé és 5 dkg étcsokoládé darabokra vágva (a csokidarabkák elhagyhatók, de nagyon finommá teszik a tortát).
A tortamázhoz: 5 dkg vaj, fél dl Coca Cola, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
A vajat robotgéppel keverjük össze a cukrokkal. Aztán adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük addig, amíg egynemű, habos krémet kapunk.
A tejet öntsük egybe a Coca Colával.
A lisztet szitáljuk össze a kakaóporral és a szódabikarbónával.
A kakaós liszthez adjuk hozzá a vajkrémet, aztán a kólás tejet. Egy kanállal az egészet keverjük csomómentesre. Végül forgassuk bele a csokoládédarabkákat.
Az így kapott tésztát öntsük alaposan kivajazott vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába.
Előmelegített 200 fokos sütőben süssük egy órát. (Ha nagyon barnul a teteje, takarjuk le alufóliával.)
Amikor az egy óra letelt, nyomjuk meg az ujjunkkal a torta tetejét. Ha rugalmas, nem lötyög a belseje, akkor készen van. (Vigyázat, finomabb, ha nem sül túl! Egyáltalán nem baj, ha a közepe egy egész picit lágy marad.)
Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk állni a tortaformában, amíg elkészítjük a tortamázt.
A tortamáz hozzávalóit öntsük egy fazékba, és alaposan főzzük össze. Állandóan kavargatva forraljuk föl, és forrás után még főzzük 3-4 percig.
A tortáról kapcsoljuk le a tortaforma oldalát. Melegen öntsük le a mázzal.
A Coca Cola torta langyosan és hidegen is tálalható.
Tipp:
A tortamáz nyugodtan elhagyható. Anélkül is nagyon finom a torta. Bevonhatod például olvasztott csokival is.
Ennek a tortának különlegesen finom ízt ad, ha a csokoládédarabkákkal együtt kandírozott narancsdarabkákat és reszelt narancshéjat keversz bele.
Erről az oldalról származik ez a coca-cola torta receptje
Csokikrém
a csokikrém receptje innen származik:
Életem legfinomabb csokikrémjét anyukámtól tanultam. Egy kedvenc süteményembe szokta ezt beletenni, de tulajdonképpen bármilyen tortába, sütibe használható.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 8 ek. (3+5 ek.) cukor
- 1 vanillin cukor
- 3 dl tej
- 5 ek. liszt
- 2 ek. kakaópor
- fél kocka Rama
Kézi habverővel simára keverjük.
Lassú hőfokon besűrítjük folyamatos kevergetés mellett.
A krémet lehűtjük. Én a lábost hideg vízbe téve hűtöm. Az a leghatékonyabb hűtési módszer.
Közben néhányszor átkavargatjuk kézi habverővel.
A fél kocka Rama-t 5 ek. cukorral és 1 csomag vanillin cukorral habosra keverjük. Mixerrel átkeverjük, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk, és tovább keverjük a mixerrel.
Az így elkészül csokikrémmel már meg is tölthetjük a piskótánkat, vagy akár hűtve pudingként is fogyaszthatjuk!
(Mégegyszer: a recept innen: http://krickykonyhaja.blogspot.com/2010/03/fenseges-csokikrem-anyukamtol.html )
A tortalap receptje Kiskuktától van (http://kiskukta.blogspot.com/)
..hamarosan saját véleményt is mondok róla:
Tortalap
Akkor kezdem a legtöbbször használttal, a torták legalább 90%-ban ezt használom. Készítem simán, kakaóval és dióval is. Most a simát fotóztam le, de majd leírom a többihez is az arányokat.
Először is kimérek mindent, egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadik edény a tojásfehérje csipet sóval , pár csepp citromlével, és van egy negyedik edény is, amit lefelejtettem a képtől, abba pedig cukor van amit a habba számok.
Mindig a tojásfehérjével kezdem, felverem , majd hozzáadom a cukort, és kemény habbá verem az egészet.
Szerintem hamarabb verődik a hab, ha a tojás szobahőmérsékletű.
Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön.
Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet).
Elkeverem óvatosan úgy hogy még ne legyen bekapcsolva a mixer,
majd magas fokozaton kb. 1,5-2 percig kavarom, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik.
Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát.
Párszor ezt megismételem,
majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, hab kártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen megtudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.
Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény.
175 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéjért végezhetünk tűpróbát is.
És akkor az adagok:
!!! akkor érjük el a legjobb eredményt, ha a tojás kb. 70 g körüli, ha kisebbek, akkor inkább többet használjunk!!!
1 tojásos (ez kb. 14-15 cm átmérőjű laphoz elegendő mennyiség)
50 g cukor+ 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor (én általában az Aldist használom, abból 4 g)
2 tojásos (kb. 21-22 cm átmérőjű laphoz)
100 g cukor+ 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor
3 tojásos (24-25 cm átmérőjű laphoz)
150 g cukor+ 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor
4 tojásos (kb 27-28 cm átmérőjű tortalaphoz)
200 g cukor+ 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
5 tojásos (kb. 29-30 cm átmérőjű laphoz)
250 g cukor+ 100 g a habba
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
1 és 1/4 cs sütőpor
Ha kakaósat készítek, akkor ahány tojás annyi csapott evőkanál (vagy 10 g) kakaó, de a kakaó mennyiségét leszámolom a liszt mennyiségéből.
Ha diósat, akkor 3 tojásos esetén 100 g diót forgatok bele a vége felé, még a hab előtt, vagy párhuzamosan a habbal egyszerre.
Alapjában véve ez a lap egy túrós süti lapja, amit ITT lehet megnézni, de nemcsak tortának vagy túrós sütikhez finom ez a lap, nagyon jól variálható gyümölcsökkel is. Ilyen pl. a cseresznyés mákos, vagy a sárgabarackos diómorzsás süti , de a tulipán sütimnek is ez az alapja. Ha gyümölcsökkel készítem, akkor gyakran teszek hozzá a tej helyett joghurtot vagy kefirt, mert még lágyabb, finomabb lesz tőle a tészta. Ez esetben általában 150 ml joghurtot/kefirt használok, plusz még kb. fél dl tejet.
1 tojásos (ez kb. 14-15 cm átmérőjű laphoz elegendő mennyiség)
50 g cukor+ 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
1/4 csomag sütőpor (én általában az Aldist használom, abból 4 g)
2 tojásos (kb. 21-22 cm átmérőjű laphoz)
100 g cukor+ 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
1/2 cs sütőpor
3 tojásos (24-25 cm átmérőjű laphoz)
150 g cukor+ 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
3/4 cs sütőpor
4 tojásos (kb 27-28 cm átmérőjű tortalaphoz)
200 g cukor+ 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 cs sütőpor
5 tojásos (kb. 29-30 cm átmérőjű laphoz)
250 g cukor+ 100 g a habba
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
1 és 1/4 cs sütőpor
Ha kakaósat készítek, akkor ahány tojás annyi csapott evőkanál (vagy 10 g) kakaó, de a kakaó mennyiségét leszámolom a liszt mennyiségéből.
Ha diósat, akkor 3 tojásos esetén 100 g diót forgatok bele a vége felé, még a hab előtt, vagy párhuzamosan a habbal egyszerre.
Alapjában véve ez a lap egy túrós süti lapja, amit ITT lehet megnézni, de nemcsak tortának vagy túrós sütikhez finom ez a lap, nagyon jól variálható gyümölcsökkel is. Ilyen pl. a cseresznyés mákos, vagy a sárgabarackos diómorzsás süti , de a tulipán sütimnek is ez az alapja. Ha gyümölcsökkel készítem, akkor gyakran teszek hozzá a tej helyett joghurtot vagy kefirt, mert még lágyabb, finomabb lesz tőle a tészta. Ez esetben általában 150 ml joghurtot/kefirt használok, plusz még kb. fél dl tejet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése