2013. november 26., kedd

Az első Dobostorta

Az első, a legelső... de semmiképp sem utolsó Dobostorta...

Ma - egy kedves ismerős kérésének eleget téve a Dobostorta készítésébe vágtam a fejszémet... vagyis a keverőkanalaimat :) Ugyebár minden újdonság több odafigyelést, felkészülést igényel, mint az, amelyet "már vagy századikszor" készítek el.
Először is megtudakoltam az igaz, az eredeti receptet... na... elindultam bevásárolni... mer thát nem sima liszt meg cukor meg tojást s oszt' jól van, s ha nincs, teszünk mást helyette (ahogy a szomszéd néni szokta mondani), hanem kakaóvaj, kakaómassza, sok-sok százalékos étcsokoládé... A kakaóvaj még meglett, de a kakaómassza kedves kolléganőm, Ildikó jóindulatából kerülhetett csak bele a tortába... (na, ez van, ha az ember egy ilyen -hát nem is tudom, milyen - helyen él, de a "cuccosabb" hozzávalók persze épp egyetlen boltban sem kaphatók, esetleg külföldön, mert az ország másik felébe még fele annyi minden sincs...-néhol-)
Szóval, meglettek a hozzávalók, étcsoki csak 52%-os, mert erősebb szintén épp nem volt kapható... más helyzetekben előszedtem volna székely csavaros észjárásomat, és megoldottam volna valami hasonlóval, de itt most erősen ragaszkodtam az eredeti, igazi recepthez.. ( tudniillik, még sosem ettem igazi dobostortát, persze erre csak most jöttem rá, eddig kóstolt változatok pont nem ilyenek :) )
Nos, a torta elkészült, különös gonddal, és olyan jól éreztem magam közben... mikor végre teljesen dobortorta-formát öntött, eltöltött engem is a büszkeség, a hála és a szeretet -azt nem tudom, miért pont ezek, de.. - mindenképp köszönöm a "kedves ismerősnek", hogy lehetőséget adott, hogy elkészíthessem, mert magamtól nem valószínű hogy mostanság belevágjak....köszönöm!
A recept nem mellesleg megjelent már a Székely Konyha gasztromagazinban is,(Jánosi Ildikó gondozásába :)) és ezt most meg is osztom veletek a kép alatt :)
És íme, a DOBOSTORTÁM:
...és a recept... 


Dobostorta (Dobos C. József eredeti receptje alapján)

Elkészítési idő: 3-4 óra. Igazi ünnepi torta, ami méltó kísérője a felséges levesnek és a főételnek.

 Hozzávalók:
Piskótalapok: 6 szétválasztott tojás, 10 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 3,5 dkg olvasztott vaj.
Krém: 4 tojás, 20 dkg porcukor,  23,5 dkg teavaj (vagy magas zsírtartalmú, lehetőleg házivaj), 3,5 dkg szilárd kakaómassza, 1,7 dkg vaníliás cukor, 3,5 dkg kakaóvaj, 20 dkg csokoládé (70 százalékos).
Karamellbevonat: 20 dkg cukor.
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük 5 deka cukorral, majd felverjük a fehérjét, és belekeverjük a maradék cukrot. Spatulával óvatosan összeforgatjuk a sárgájával: előbb csak a fehérje felét keverjük bele, hogy fellazítsuk a masszát, majd a többit, így kevésbé törik össze a hab. Beleszitáljuk a lisztet, és hozzákeverjük az olvasztott, de nem forró vajat.
2. A masszát hat egyenlő részre osztva 26 centi átmérőjű kerek formában megsütjük (180 fokon 10-12 percig).
3. Amíg a piskótalapok kihűlnek, elkészítjük a krémet: gőz fölött felverünk 4 egész tojást a porcukorral. Ha felmelegedett a massza, levesszük a tűzről, és tovább verjük, amíg kihűl.
4. A vajat habosra kavarjuk (fakanállal vagy kézi mixerrel), beletesszük a vaníliás cukrot, az olvasztott kakaómasszát,  kakaóvajat és a felolvasztott csokoládét. Ezután alaposan összekeverjük a tojásos masszával.
5. Öt lapot egyenletesen megkenünk a krémmel, és egymásra helyezzük.
6. A hatodik laphoz megolvasztunk 20 dkg cukrot, és karamellizáljuk. Ezzel meglocsoljuk a piskótát és egyenletesen eloszlatjuk a felületén. Amíg még nem keményedik meg a karamellel locsolt piskóta, 20 részre vágjuk, és enyhén dőltve illesztjük a torta tetejére.

Jó tudni!
• Akiknek nincs lehetőségük egyszerre megsütni a piskótalapokat, javasoljuk, hogy három részletben készítsék el a piskótát, mert ha hosszasan áll a piskótatészta, összeesik.
• A kakaómassza és kakaóvaj bioboltokban, gyógyszertárakban és nagyobb bevásárlóközpontokban szerezhető be. Aki nem jut hozzá, helyettesítheti magas kakaótartalmú 85-90 százalékos étcsokoládéval, illetve jó minőségű vajjal. Ebben az esetben is finom süteményt nyerünk, de már nem lesz az eredeti dobostorta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése